גישור - שאלות ותשובות
כמה זמן אורך הליך הגישור?
אורכו של הליך הגישור תלוי בשני גורמים מרכזיים: 1) מורכבות הנושאים שבחלוקת; 2) התקשורת ורמת שיתוף הפעולה בין הצדדים.
כאשר התקשורת בין הצדדים טובה והם יכולים לנהל ביניהם התדיינות גם בין פגישות הגישור, הרי שהגישור יכול להיות קצר וממוקד ולהימשך 2-3 פגישות של שעה בלבד, במיוחד כאשר אין מורכבות מיוחדת בנושאים אשר במחלוקת.
מניסיוננו, מרבית הגישורים אורכים קצת יותר מזה, בסביבות 5-6 פגישות של שעה או שעה ומחצה.
ישנם כמובן גישורים מסובכים יותר אשר נמשכים זמן רב יותר, אך הכל תלוי במחויבות הצדדים לתהליך וברמת שיתוף הפעולה שלהם עם התהליך.
בכל מקרה, הליך הגישור הוא הליך מהיר מאוד, שכן הצדדים חוסכים מעצמם את ההמתנה המתישה לדיוני בית המשפט, שעלולה להימשך שבועות וחודשים בין דיון לדיון.
כמה עולה הליך הגישור?
שכר טרחת המגשר נגבה לפי שעה. קשה לחזות מראש כמה שעות בדיוק יימשך הגישור, אך על פי רוב הליכי גישור רגילים (לא מורכבים) מסתיימים לאחר 5-10 פגישות. באופן גס ניתן לומר שעלויות הליך הגישור מסתכמות, על פי רוב, באלפי שקלים בודדים. לעומת זאת, שכר טרחת עו"ד בהליך משפטי בבית משפט יכול להגיע לעשרות ואף למאות אלפי שקלים.
בנוסף, בהליך משפטי המתנהל בבית משפט נדרשים הצדדים לשלם אגרות בגין הגשת כל תביעה ובקשה. מדובר בסכומים שיכולים להגיע לאלפי ועשרות-אלפי שקלים, אשר נחסכים בהליך הגישור.
האם עלי להיות מיוצג על ידי עו"ד בגישור?
לא. אין צורך להיות מיוצג על ידי עו"ד בגישור. יחד עם זאת, כל אחד מהצדדים רשאי להיוועץ עם עו"ד או עם כל גורם אחר בכל שלב ללא הגבלה.
האם אני יכול לפרוש מהגישור אם אני לא מרוצה מהתוצאות?
כן. הגישור הוא הליך וולונטרי. זה אומר שכל אחד מהצדדים רשאי לפרוש מהגישור בכל עת.
האם הגישור מיועד רק לאנשים שמסתדרים טוב ביניהם? מה אם בן הזוג שלי ואני לא מסוגלים אפילו להיות באותו החדר ביחד?
צדדים לגישור לא צריכים "להסתדר" זה עם זה כדי להתאים לגישור. בני זוג שעומדים בפני גירושין בדרך כלל לא מסתדרים כל כך טוב, אבל הם יכולים להצליח בגישור אם יש להם מטרה משותפת להגיע להסכם בלי ללכת לבית המשפט. הם צריכים להיות מוכנים להתחייב לתהליך עד להשלמתו. האיכות והיעילות של התקשורת משתנות מאוד מזוג לזוג, אבל אחד מתפקידיו של המגשר הוא לעזור לצדדים בשיפור מיומנויות התקשורת שלהם על מנת להשלים את הליך הגישור. המגשר גם יעזור לצדדים להתמקד בנושאים הדרושים להשלמת הגישור ולהימנע מלדון באירועי עבר לא רלוונטיים וכואבים.
גישור יכול להצליח הן בסכסוכים עם רמת קונפליקט גבוהה והן בסכסוכים עם רמת קונפליקט נמוכה. סכסוכים קשים הם מאתגרים יותר עבור המגשר ודורשים ממנו עבודה מקצועית ברמה גבוהה יותר. במקרים רבים, רמת הקונפליקט הגבוהה היא רק למראית עין, וכבר לאחר פגישה או שתיים מקלפים הצדדים מעליהם את אפודי המלחמה ופונים לכיוון של שיתוף פעולה.
במקרים חריגים, כאשר הצדדים באמת אינם מעוניינים לשבת בחדר אחד, ייפגש המגשר עם כל אחד מהם בנפרד וינהל את הגישור במעיין "מסע דילוגים".
אם שני הצדדים מיוצגים על ידי עורכי דין, למה לנו לבזבז את הכסף על גורם מקצועי נוסף, המגשר?
אם עורכי הדין של הצדדים מצליחים לעבוד יחד, למען הסדרת המחלוקות במהירות, ברוח טובה, ובזול, דומה כי אין צורך בגישור במקרה זה. אך מקרים אלה אינם נפוצים. במרבית המקרים, מעצם תפקידם כיריבים מקצועיים, עורכי הדין מגיבים באגרסיביות כלפי הצד השני ויוזמים הליכים התקפיים כלפיו. קשה לעורך דין למלא בד בבד גם את תפקיד המייצג בהליך משפטי וגם את התפקיד הגישורי. בנוסף, הרבה פעמים כששני הצדדים מיוצגים, מתנהל מו"מ בין עורכי הדין, ואילו הצדדים עצמם אינם נפגשים זה עם זה כלל. הגישור עשוי לסייע לצדדים להוריד את רמת המתיחות באמצעות מפגשים ישירים בעלי אופי פייסני.
האם הגישור אינו מהווה למעשה ייצוג כפול של שני צדדים על ידי עורך דין אחד, עם כל הבעייתיות והקונפליקטים שמצב זה עלול לעורר?
לא. תפקידו של המגשר אינו לייצג את הצדדים, אלא לסייע בידיהם להגיע בעצמם, מרצון חופשי, לפתרונות טובים של הסכסוך, כאשר כל אחד מהצדדים שומר על האינטרסים שלו. המגשר מחויב, כמובן, שלא לאפשר מצבים של סחיטה, ניצול חולשה או כפייה של צד אחד כלפי השני. הצדדים רשאים בכל עת להיוועץ עם גורמים מקצועיים ולא מקצועיים באשר להסכמות המתגבשות. הצדדים אף רשאים לבחור שעורכי דינם יהיו נוכחים בגישור.
מה קורה אם בן הזוג שלי לא פעל על פי ההסכם שלנו?
ברגע שההסכם שהושג בגישור מוגש לבית המשפט ומאושר על ידו, יש לו תוקף כמו של פסק דין בדיוק. ולכן אם יש בעיה עם הפעלת ההסכם, כל אחד מהצדדים יכול לעתור לבית המשפט ולבקש את עזרתו באכיפת ההסכם או לבקש את אכיפת ההסכם בלשכה להוצאה לפועל. אפשרות נוספת, שדורשת את הסכמת שני הצדדים, היא לחזור לגישור ולנסות להסדיר מחדש את ההוראות הבעייתיות בהסכם.