יתרונות הליך הגישור
זמן – הליך קצר ויעיל
הליך הגישור, על פי רוב, לוקח הרבה פחות זמן מההליך המשפטי בבית המשפט. בעוד שהליכים משפטיים תלויים בלוח הזמנים שמכתיב בית המשפט (ולצערנו, יומנם של השופטים בישראל עמוסים לעייפה), הרי שבהליך הגישור לוח הזמנים מוכתב על ידי הצדדים והמגשר. ניתן לקיים הליך קצר ויעיל ולקבוע את פגישות הגישור בתוך פרק זמן קצר. לשם הדוגמא, תיקי גירושין המתנהלים בבית המשפט נמשכים חודשים ואף שנים, בעוד שהליך גישור בין בני זוג עשוי להסתיים תוך שבועיים- שלושה, ובמקרים מורכבים יותר חודש-חודשיים.
עלויות – הגישור זול יותר
בהליך משפטי המתנהל בבית משפט נדרשים הצדדים לשלם אגרות בגין הגשת כל תביעה ובקשה. מדובר בסכומים שיכולים להגיע לאלפי ועשרות-אלפי שקלים, אשר נחסכים בהליך הגישור.
פרט לכך, עלויות שכר טרחת עו"ד בהליך משפטי גבוהות באופן ניכר מאלו שנדרשות בהליך הגישור. באופן גס ניתן לומר שבעוד ששכ"ט עו"ד בהליך משפטי יכול להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים, הרי שעלויות הליך הגישור מסתכמות, על פי רוב, באלפי שקלים בודדים.
סודיות
על הליך הגישור חלה סודיות. המידע המועבר במסגרת הליך הגישור, על ידי המגשר, הצדדים או באי כוחם, נותר סודי ולא ניתן לעשות בו שימוש מחוץ לחדר הגישור. המשמעות, בין היתר, היא כי במסגרת הליך משפטי שמתנהל במקביל לגישור או לאחר שהגישור הסתיים, לא ניתן להביא מידע שהועבר במסגרת הגישור.
סודיות הליך הגישור נותנת לו יתרון גדול, שכן היא מאפשרת לצדדים לחשוף בחדר הגישור פרטים ומידע שבמצב אחר היו משאירים "קרוב לחזה". בזכות זה הופך הדיון לרחב ומקיף יותר ומאפשר לצדדים להגיע לפתרונות יצירתיים לסכסוך, אשר מגשימים בצורה טובה יותר את האינטרסים של שני הצדדים.
שליטת הצדדים בהליך
יתרון זה של הליך הגישור הוא חשוב מאין כמוהו. בכל יום ויום יוצאים צדדים חפויי ראש מאולמות המשפט, כאשר שני הצדדים אינם מרוצים מהתוצאה המשפטית אליה הגיע השופט.
בהליך הגישור התוצאה היא בידי הצדדים עצמם ולא בידי גורם שלישי (קרי, השופט). בניגוד לתוצאה אליה יגיע שופט, שתהיה בדרך כלל "חלוקה של העוגה" באופן שכל צד יקבל רק חלק ממה שרצה, הרי שהתוצאה שתושג בגישור עשויה לשקף את "הגדלת העוגה", באופן שכל אחד מהצדדים יגשים בצורה המיטבית את האינטרסים שלו.
פתרונות יצירתיים
היות שהליך הגישור אינו מחויב בכללים נוקשים, ולא נעשה בלחץ של זמן, הרי שהצדדים יכולים לפתוח ולהציג רבדים עמוקים יותר של היחסים ביניהם ושל המחלוקות. מעצם פריסה רחבה של העובדות, עולים ומתגלים לעיתים רבות פתרונות יצירתיים, אשר לא היו עולים בבית המשפט. המגשר מעודד את הצדדים לחשוב "מחוץ לקופסא" ולהרחיב את מגוון הפתרונות האפשריים.
יציבות ההסכם הגישורי
לאור העובדה שההסכם המושג בגישור הוא תולדה של הסכמה ובחירה מושכלת של הצדדים, הרי שרמת היציבות שלו גבוהה ביותר. מחקרים מראים, שזוגות אשר חתמו על הסכם במסגרת גישור יגיעו לעיתים רחוקות בלבד לבית המשפט בשל מחלוקות שמתעוררות לאחר חתימת ההסכם. לעומת זאת, כמות התיקים שנפתחים על ידי זוגות אשר ענייניהם הוכרעו בפסק דין גדולה ביותר.
גם מבחינת הליכי אכיפה והוצאה לפועל יש יתרון משמעותי להסכמי גישור – אשר מופרים רק לעיתים נדירות – לעומת פסקי דין של בתי המשפט, אשר מופרים בעשרות בכל יום.
גם מהבחינה הזו הגישור חוסך לצדדים בעלויות, היות שאינו מצריך, בדרך כלל, הפעלת הליכי אכיפה.
יחד עם זאת, יצוין, כי הסכם הגישור הינו בעל תוקף משפטי וניתן לאכיפה בדיוק כמו פסק דין.
שמירה על יחסים טובים
הבחירה בהליך של גישור על פני ניהול מאבק משפטי מסייעת לצדדים לשמור על יחסים טובים גם לאחר הגעה להסכם. כאשר מדובר בבני משפחה ובמיוחד כאשר מדובר בהורים לילדים, הרי שלשמירת היחסים הטובים בעתיד יש חשיבות רבה. יתרון זה של הגישור, שהוא מעיין "תוצר לוואי" של ההליך, מהווה הבטחה לעתיד טוב יותר, שכן צדדים ששומרים על יחסים טובים ביניהם, מצליחים לרוב להתגבר גם על מחלוקות עתידיות ועל מכשולים אשר מזמנים לנו החיים באופן טבעי.