דף הבית >> צוואה וירושה >> האם כדאי לערוך צוואה?

האם כדאי לערוך צוואה?

אדם אשר מתלבט האם לערוך צוואה או לא, חשוב שיבחן ראשית את הוראות חוק הירושה באשר לירושה על פי דין. הוראות אלה הן שיחולו על עזבונו לאחר מותו, במקרה שהוא לא הותיר אחריו צוואה.

אם כן, קיימים בהחלט מצבים, ואין הם מעטים, בהם אדם כלל לא צריך לערוך צוואה, משום שקיימת הקבלה בין הוראות הירושה על פי דין הקבועות בחוק, לבין ההוראות שהוא התכוון ממילא לתת ביחס לרכושו.

ואולם, קיימים מצבים רבים אחרים, בהם אדם מבקש להחיל על רכושו הוראות אחרות מאלו שבחוק הירושה, ובמצבים אלו הדרך היחידה בה יוכל לבחור היא עריכת צוואה.

 

לשם הדוגמא, נפרט להלן מספר מצבים שבהם מומלץ לערוך צוואה: 

 

בני זוג נשואים המצויים בהליכי גירושין, אך טרם התגרשו

במצב זה, אם אחד מבני הזוג הולך לעולמו בטרם ניתן גט, הרי שחלוקת העזבון תהיה על פי חוק הירושה, ובן הזוג שנותר בחיים יזכה בחלקו בעזבון, אף על פי שלא היה זה רצונו של המנוח, אשר היה איתו בסכסוך. 
(נסייג ונאמר, שקיימים מצבים קיצוניים (כמו במצב של סרבנות גט, פרידה מוחלטת של שנים וכד') שבהם יצליחו היורשים האחרים להוכיח כי יש לשלול מבן הזוג שנותר בחיים את חלקו בעיזבון, אולם "דרך המלך" קובעת שבן הזוג הרשום יירש את המנוח). 

 

אדם שמעוניין שרכושו יעבור לאחר מותו לגורם שאינו יורש חוקי

לצערנו, ישנם מקרים רבים בהם היחסים בין אדם לבין קרוביו מדרגה ראשונה, שהם גם יורשיו החוקיים, אינם טובים, ואותו אדם מעוניין להוריש את רכושו למישהו אחר. אם לא יערוך אותו אדם צוואה, הרי שעיזבונו יועבר ליורשיו החוקיים, ואילו אותו גורם, שלו רצה המנוח להוריש את עיזבונו, לא יקבל מאומה.

 

בני זוג שיש להם ילדים ורוצים למנוע חיכוכים בין הילדים לבין בן הזוג שנותר בחיים

היות שלפי חוק הירושה, כשיש למנוח בן זוג וילדים, העיזבון מתחלק חציו לבן הזוג וחציו השני בין הילדים (למעט מכונית ומיטלטלין נוספים שנשארים לבן הזוג), הרי שעלולים להיות מקרים רבים שבהם יתגלעו בין הילדים לבין ההורה שנותר בחיים חילוקי דעות לגבי ניהול הרכוש. הדוגמא הנפוצה ביותר היא לגבי דירת המגורים, אשר פעמים רבות הילדים מעוניינים למכור ואילו בן הזוג שנותר בחיים מעוניין להמשיך לגור בה. על מנת למנוע סכסוכים עתידיים שכאלו, אפשר לערוך צוואה ולקבוע כיצד יחולק העיזבון. הפתרון הנפוץ ביותר למצב זה הוא קביעה של שני בני הזוג (בצוואות הדדיות או בצוואות נפרדות), שבמתו אחד מהם כל הרכוש עובר לבן הזוג השני (מתוך הנחה שבסופו של דבר, עם מותו של בן הזוג השני, יעבור הרכוש לילדים).

 

בני זוג במערכת זוגית שניה 

כאשר בני זוג מקיימים ביניהם זוגיות שניה, ויש להם, או לפחות לאחד מהם, ילדים מהזוגיות הראשונה, הרי שהסכנה שיתגלע סכסוך בין הילדים לבין בן הזוג שנותר בחיים היא גדולה יותר. במצב זה כדאי לערוך צוואה ולהורות בדיוק איזה חלק יועבר לילדים ואיזה חלק יועבר לבן הזוג.

 

אדם צעיר חולה שיש לו ילדים קטינים

במקרה מצער זה, עם מותו של המוריש יעבור חלק מרכושו על שם ילדיו הקטינים. על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, פעולות שונות שיש לעשות ברכושו של קטין טעונות אישור בית משפט.אם כן, נוצר מצב שבו ניהול הרכוש הופך להיות עניין מסורבל, שכרוך פעמים רבות בפנייה לבית המשפט. על מנת למנוע זאת, ובמידה שהמצווה סומך על ההורה השני הנותר בחיים, ניתן להורות בצוואה שכל הרכוש יעבור להורה השני (מתוך הנחה שבעתיד יקבלו הילדים את חלקם ישירות מההורה השני).

 

בני זוג חד מיניים שלהם ילדים הרשומים כילדיו של אחד מבני הזוג

במקרים רבים ילדיהם של בני זוג חד-מיניים רשומים רק כילדיו של ההורה הביולוגי. במצב זה, אם ההורה שאינו רשום מעוניין שהילדים יירשו אתו, עליו לערוך צוואה.

 

 

 

 

 

tal@tb-adv.com

בנייה ועיצוב

תג מדיה גרופ