גירושין בישראל
גירושין יכולים להיעשות בדרך של הסכמה ושיתוף פעולה או בדרך של מאבק.
כאשר שני בני זוג מעוניינים לסיים את נישואיהם, הם יכולים לעשות זאת על ידי עריכת הסכם גירושין והגשתו לאישור בערכאה משפטית, אשר תיתן לו תוקף של פסק דין. את הסכם הגירושין רצוי לערוך בעזרת עו"ד, שכן מדובר במסמך משפטי רב חשיבות, אשר עשוי ללוות את בני הזוג המתגרשים לאורך שנים ארוכות, בעיקר כאשר יש להם ילדים משותפים.
כאשר אין הסכמה בין בני הזוג בנוגע לגירושין או בנוגע לאחד מהנושאים הקשורים בגירושין, כמו: חלוקת הרכוש, משמורת הילדים, מזונות, נאלצים בני הזוג להביא את המחלוקות שביניהם להכרעה בפני ערכאה משפטית.
בישראל קיים מצב משפטי ייחודי שבו ישנן שתי ערכאות משפטיות אשר יכולות לרכוש סמכות לדון בתביעות הקשורות לגירושין – הערכאה הדתית (בית הדין הרבני כשמדובר ביהודים) והערכאה האזרחית (בית המשפט לענייני משפחה.
אמנם רק לבית הדין הדתי יש סמכות לדון בגירושין עצמם ובמתן הגט, אך לשתי הערכאות יש סמכות מקבילה לדון בנושאים הקשורים (או כפי שמקובל לכנותם בעגה המקצועית "הכרוכים") בגירושין – ענייני חלוקת הרכוש, ענייני משמורת הקטינים וענייני המזונות. נסייג רק, כי בנושא מזונות קטינים (בשונה ממזונות אישה) נדרשת הסכמת הצד השני לצורך הקניית סמכות לבית הדין הדתי.
בחירת הערכאה המשפטית נעשית בהתאם להחלטתו של בן הזוג שהגיש ראשון את תביעותיו.
מצב זה יוצר מעין "תחרות" בין בני הזוג כאשר כל אחד מהם רוצה להיות הראשון שמגיש תביעה על מנת שיוכל לבחור את הערכאה שתדון בתביעות (נהוג לכנות תחרות זו "מרוץ הסמכויות").
רבים נוטים לחשוב שלגברים ש יתרונות בערכאה הדתית ואילו לנשים יש יתרונות בערכאה האזרחית. זהו מיתוס שלא תמיד מתיישב עם המציאות. אמנם במרבית המקרים יהיה יתרון לבעל בנושאים הכלכליים ובנושא המשמורת בערכאה הדתית ואילו לאישה יהיה יתרון בערכאה האזרחית, אולם ישנם מצבים עובדתיים שבהם האישה יכולה לצאת כשידה על העליונה דווקא מהערכאה הדתית, ומנגד ישנם מצבים עובדתיים שבהם יהיה נכון יותר לגבר להתדיין בערכאה האזרחית. כל מקרה יש לבחון לגופו. תפקידו של עורך הדין שנוטל לידיו את הטיפול בתיק גירושין הוא לבחור לאיזו ערכאה יש להגיש את התביעות לאחר שבנה אסטרטגיה כוללת ובחן את היתרונות והחסרונות בניהול התיק בערכאה האזרחית ו/או הדתית, בהתאם למצב העובדתי הספציפי שהציג בפניו הלקוח.
כך או כך, למרבה הצער, המצב המשפטי המיוחד שקיים בישראל מביא זוגות רבים להגשת תביעות בפזיזות ותחת לחץ, כאשר במקרים רבים מדובר בבני זוג שיכולים בקלות ליישב את המחלוקות ביניהם בדרכי שלום.
המציאות מוכיחה, שזוגות אשר בחרו בדרך הלוחמנית של ניהול הליכים משפטיים, מתקשים לאחר הגירושין לנהל ביניהם קשר חיובי, תקשורת טובה, שיתוף פעולה בעניין הילדים. לעומת זאת, בני זוג שבחרו לפתור את המחלוקות בדרכי שלום והגיעו להסכם גירושין מצליחים גם לאחר הגירושין לתפקד טוב יותר כהורים לילדים משותפים, מתייחסים זה לזה בכבוד הדדי, ולעיתים אף שומרים על קשרי חברות של ממש.